Παράθυρα

Κάθε φορά που ανοίγετε ένα πρόγραμμα, ένα αρχείο ή ένα φάκελο, αυτό εμφανίζεται στην οθόνη σας μέσα σε ένα πλαίσιο που ονομάζεται παράθυρο (από εδώ πήρε το όνομά του και το λειτουργικό σύστημα των Windows). Επειδή τα παράθυρα υπάρχουν παντού στα Windows, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να τα μετακινήσετε, να αλλάξετε το μέγεθός τους ή απλά να τα εξαφανίσετε.

Τα μέρη ενός παραθύρου

Αν και τα περιεχόμενα κάθε παραθύρου είναι διαφορετικά, όλα τα παράθυρα έχουν κάποια κοινά στοιχεία. Αφενός, τα παράθυρα εμφανίζονται πάντα στην επιφάνεια εργασίας-την κύρια περιοχή εργασίας της οθόνης σας. Αφετέρου, τα περισσότερα παράθυρα έχουν τα ίδια βασικά μέρη.

  • Γραμμή τίτλου. Εμφανίζει το όνομα του εγγράφου και του προγράμματος (ή το όνομα του φακέλου, εάν εργάζεστε σε φάκελο).

  • Κουμπί «Ελαχιστοποίηση», «Μεγιστοποίηση» και «Κλείσιμο». Τα κουμπιά αυτά αποκρύπτουν το παράθυρο, το μεγεθύνουν για να καλύπτει ολόκληρη την οθόνη και το κλείνουν αντίστοιχα (περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά, θα βρείτε στη συνέχεια).

  • Γραμμή μενού. Περιέχει στοιχεία στα οποία μπορείτε να κάνετε κλικ για να κάνετε επιλογές σε ένα πρόγραμμα.

  • Γραμμή κύλισης. Σάς δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε κύλιση στα περιεχόμενα ενός παραθύρου για να δείτε πληροφορίες που αυτή τη στιγμή δεν φαίνονται.

  • Περιγράμματα και γωνίες. Αυτά μπορείτε να τα σύρετε με τον δείκτη του ποντικιού για να αλλάξετε το μέγεθος του παραθύρου.

Άλλα παράθυρα μπορεί να έχουν επιπλέον κουμπιά, πλαίσια ή γραμμές. Αλλά συνήθως έχουν και τα βασικά μέρη.

Μετακίνηση ενός παραθύρου

Για να μετακινήσετε ένα παράθυρο, τοποθετήστε τον δείκτη του ποντικιού στη γραμμή τίτλου . Κατόπιν σύρετε το παράθυρο στη θέση που θέλετε. (Για να σύρετε ένα στοιχείο, τοποθετήστε τον δείκτη του ποντικιού επάνω σε αυτό, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο του ποντικιού, μετακινήστε το στοιχείο με τον δείκτη και μετά ελευθερώστε το πλήκτρο.)

Απόκρυψη ενός παραθύρου

Η απόκρυψη ενός παραθύρου ονομάζεται ελαχιστοποίηση. Εάν θέλετε να απομακρύνετε προσωρινά ένα παράθυρο χωρίς να το κλείσετε, ελαχιστοποιήστε το.

Για να ελαχιστοποιήσετε ένα παράθυρο, κάντε κλικ στο κουμπί Ελαχιστοποίηση. Το παράθυρο εξαφανίζεται από την επιφάνεια εργασίας και είναι ορατό μόνο ως κουμπί στη γραμμή εργασιών, τη μακριά οριζόντια γραμμή στο κάτω μέρος της οθόνης.

Για να κάνετε ένα ελαχιστοποιημένο παράθυρο να εμφανιστεί ξανά στην επιφάνεια εργασίας, κάντε κλικ στο αντίστοιχο κουμπί στη γραμμή εργασιών. Το παράθυρο έχει την ίδια μορφή που είχε πριν το ελαχιστοποιήσετε.

Κλείσιμο ενός παραθύρου

Το κλείσιμο ενός παραθύρου το απομακρύνει από την επιφάνεια εργασίας και τη γραμμή εργασιών. Εάν έχετε τελειώσει με ένα πρόγραμμα ή ένα έγγραφο και δεν χρειάζεται να επιστρέψετε σε αυτό άμεσα, κλείστε το.

Για να κλείσετε ένα παράθυρο, κάντε κλικ στο κουμπί Κλείσιμο.

Εναλλαγή παραθύρων

Εάν ανοίξετε περισσότερα από ένα προγράμματα ή έγγραφα, η επιφάνεια εργασίας μπορεί σύντομα να γεμίσει παράθυρα. Η παρακολούθηση των ανοικτών παραθύρων δεν είναι πάντοτε εύκολη, επειδή μερικά παράθυρα μπορεί να καλύπτουν εν μέρει ή εξ ολοκλήρου κάποια άλλα.

Χρήση της γραμμής εργασιών. Η γραμμή εργασιών παρέχει έναν τρόπο οργάνωσης όλων των παραθύρων σας. Κάθε παράθυρο έχει ένα αντίστοιχο κουμπί στη γραμμή εργασιών. Για να μεταβείτε σε ένα άλλο παράθυρο, απλά κάντε κλικ στο κουμπί του στη γραμμή εργασιών. Το παράθυρο εμφανίζεται μπροστά από όλα τα άλλα παράθυρα και γίνεται το ενεργό παράθυρο—το παράθυρο στο οποίο δουλεύετε αυτή τη στιγμή.

Για να αναγνωρίσετε εύκολα ένα παράθυρο, τοποθετήστε τον δείκτη του ποντικιού στο αντίστοιχο κουμπί της γραμμής εργασιών. Όταν τοποθετήσετε το δείκτη του ποντικιού σε ένα κουμπί της γραμμής εργασιών, θα εμφανιστεί μια προεπισκόπηση του παραθύρου σε μέγεθος μικρογραφίας, ό,τι κι αν περιέχει το παράθυρο: έγγραφα, φωτογραφίες ακόμα και ένα βίντεο σε αναπαραγωγή. Αυτή η προεπισκόπηση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, εάν δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα παράθυρο μόνο από τον τίτλο του.

Παράθυρα διαλόγου

Ένα παράθυρο διαλόγου είναι ένας ειδικός τύπος παραθύρου που σας κάνει μια ερώτηση, σας δίνει τη δυνατότητα να ορίσετε επιλογές για την εκτέλεση μιας εργασίας ή σας παρέχει πληροφορίες. Θα βλέπετε συχνά παράθυρα διαλόγου όταν ένα πρόγραμμα ή τα Windows χρειάζονται μια απάντηση από εσάς για να συνεχίσουν.

Σε αντίθεση με τα κανονικά παράθυρα, για τα περισσότερα παράθυρα διαλόγου είναι αδύνατη η μεγιστοποίηση, η ελαχιστοποίηση ή η αλλαγή μεγέθους. Είναι, ωστόσο, εφικτό να μετακινηθούν.

Πηγή άρθρου: Windows, έτος 2015.